Mozeskerk

Kerkgebouw

Nadat de oude dorpskerk te Biezelinge in zeer bouwvallige staat verkeerde, werd besloten een nieuwe kerk te bouwen. De kerktoren uit 1896 bleef hierbij behouden. In 1905 werd het nieuwe kerkgebouw in gebruik genomen.

De inrichting van de Mozeskerk is met haar 320 zitplaatsen na de restauratie in 2002 weer geheel in originele staat. 

Voormalig orgel

In 1891 bouwde L. van Dam & Zn te Leeuwarden een orgel voor de Hervormde Mozeskerk te Biezelinge. In 1905 is dit orgel overgeplaatst naar de huidige Dorpskerk in Biezelinge, maar zal vermoedelijk te klein bevonden zijn voor de grotere kerk. Het verdween namelijk na het gereedkomen van een nieuw instrument in 1908. Het werd in de Hervormde Kerk te Oosterzee geplaatst. De dispositie was:

Manuaal: bourdon 16, prestant 8, holpijp 8, viola di gamba 8, vox celeste 8, octaaf 4, fluit dolce 4, octaaf 2, cornet IIId, trompet 8, tremulant, ventiel

Pedaal: aangehangen

Overige gegevens:

Manuaalomvang: C-g’’’

Pedaalomvang: C-g

Stemming: Evenredig zwevend

Toonhoogte: a’ = 440 Hz

Tractuur: mechanische sleeplade 

Huidig orgel

In 1905 werd aan de de firma L. van Dam te Leeuwarden de opdracht verstrekt een nieuw orgel te bouwen voor de Mozeskerk te Biezelinge. Het orgel  is een van de laatste Van Dam-orgels met mechanische sleepladen en een nog werkende balgentreders. Het orgel is in 1909 in gebruik genomen, toen het voormalige orgel verdween. Het zou zijn opgebouwd door B.F. Bergmeyer te Woerden, voorheen P. van Dam orgelfabriek. Waarschijnlijk is het orgel na 1917 gerepareerd door Bergmeijer, de voortzetter van de firma L. van Dam & Zonen. Het instrument heeft echter in de loop der tijd geen wijzigingen ondergaan, met uitzondering van de ingreep in 1971 toen het instrument van kamertoon op normaaltoon werd gebracht. Daarbij werd ook een Tremulant van het Valckx & Van Kouteren-orgel in de Noorderkerk in Middelburg door een particulier op het hoofdwerk geplaatst, maar deze werd later weer verwijderd. In 2015 is het orgel gerestaureerd door de firma Elbertse, onder advies van Aart Bergwerff, waarbij het grondig is schoongemaakt. Heringebruikname volgde op 28 november 2015. De dispositie is nu:

Hoofdwerk: bourdon 16, prestant 8, holpijp 8, violoncel 8, octaaf 4, roerfluit 4, quintfluit 3, octaaf 2, mixtuur IIIb, cornet IIId, trompet 8b/d, I/II

Bovenwerk: fluit dolce 8, salicionaal 8, viola di gamba 8, aeoline 8 (vanaf c), flute harmonique 4, fugara 2, tremulant

Pedaal: aangehangen aan het hoofdwerk

 Overige gegevens:

Manuaalomvang: C-g’’’

Pedaalomvang: C-a

Stemming: Evenredig zwevend

Toonhoogte: a’ = 440 Hz

Tractuur: mechanische sleepladen