Gereformeerde Gemeente

Kerkgebouw
In verband met groei van de Gereformeerde Gemeente te Borssele werd besloten een nieuwe kerk te bouwen, enkele honderden meters van het oude kerkgebouw aan de Oostsingel. Architect van de kerk was dhr. Fierloos. Op 22 november 2000 is het kerkgebouw in gebruik genomen.

Orgel

Het orgel van de Gereformeerde Gemeente te Borssele werd rond 1870 gebouwd door de Engelse orgelbouwers Abboth & Smith uit Leeds. Het is niet bekend waar het orgel in Engeland heeft gestaan.

P. Dijkstra uit Doezum trof dit orgel aan waarvan de mechanieken, windladen, klaviatuur en twee tongwerken nog oorspronkelijk waren. Daarnaast werd veel ouder Engels pijpwerk gezocht dat bij het instrument paste van ondermeer Hill (1860), Vowles (ca. 1870), Watt (1902), Holdich (ca. 1860) en Robson (ca. 1860). Het geheel werd aangekocht door de Gereformeerde Gemeente te Borssele. Er werd een nieuwe kas ontworpen door de architect van de kerk: dhr. Fierloos. Orgelbouwer I. Boogaard uit Rijssen voerde de overplaatsing uit en voegde tevens een vrij pedaal toe. Adviseurs namens de Vereniging Organisten Gereformeerde Gemeenten waren Dick den Engelsman en Paul Wols. Op 13 januari 2001 is het Abboth & Smith-orgel in gebruik genomen. Hieronder de dispositie:

Great: open diapason 8, stopped diapason 8, dulciana 8, principal 4, harmonic flute 4, fifteenth 2, I/II

Swell: bourdon 16, viol d'orchestre 8, lieblich gedackt 8, gemshorn 4, piccolo 2, mixture III, cornopean 8, oboe 8, tremolo

Pedal: open diapason 16, stopped diapason 16, open diapason 8, P/I, P/II

Overige gegevens:

Manuaalomvang: C-a’’’

Pedaalomvang: C-f’

Stemming: evenredig zwevend

Toonhoogte: a’ = 440 Hz

Tractuur: mechanische sleepladen