(voormalige) Dorpskerk

Kerkgebouw
Kort na 1467, toen de betreffende polder werd drooggelegd, moet in Bruinisse de bouw van een kerk gewijd aan de Heilige Jacobus de Mindere zijn begonnen. In 1590 werd het gebouw door de Hervormden in gebruik genomen. In het begin van deze eeuw vond een belangrijke verbouwing en vergroting plaats. De vergrote kerk werd op 6 oktober 1907 in gebruik genomen.
Nadat het dorp al vanaf begin november 1944 regelmatig onder mortiervuur van de geallieerden op Sint Philipsland had gelegen, werd het kerkgebouw tijdens een bombardement van het dorp door de Engelsen op 5 januari 1945 zodanig beschadigd dat afbraak noodzakelijk was. Vrijwel op dezelfde plaats als waar de oude kerk had gestaan werd een nieuwe kerk gebouwd.

Orgel

In de voormalige Dorpskerk te Bruinisse werd op 23 november 1887 een orgel in gebruik genomen, dat voor f2.500,- gebouwd werd door G. van Druten te Hemmen. Het was door een zekere schipper Kik per schip naar Bruinisse getransporteerd. De organist van de Laurenskerk te Rotterdam, M.H. van 't Kruis, bespeelde het orgel nadat hij het had gekeurd. Het had een mechanische tractuur en het stond aan de oostzijde van de kerk op een balustrade boven de kansel. In 1927 werd het orgel gerestaureerd door de fa. Standaart te Schiedam.

Dit instrument werd verwoest tijdens het bombardement van 1945. 


De dispositie was:

Manuaal: bourdon 16, prestant 8, holpijp 8, salicionaal 8, viola di gamba 8, octaaf 4, flute harmonique 4, fugara 4, quint 3, doublette 2, trompet 8 b/d

Pedaal: subbas 16

Overige gegevens:

Manuaalomvang: ?

Pedaalomvang: ?

Stemming: evenredig zwevend

Toonhoogte: a’ = 440 Hz

Tractuur: mechanische sleeplade