's Heer Hendrikskinderen, Nicolaaskerk
Protestantste Kerk - Plein

- Orgeloverzicht -

Kerkgebouw
De Nicolaaskerk te 's Heer Hendrikskinderen is in 1275 voor het eerst genoemd als 'Ecclesia filey Henrici'. Deze naam is ook wel vermeld als 'Tserheynderickskijnderkerke'.
De huidige kerk is gebouwd tussen 1805 en 1806, deels met de stenen van de oudere kerk. De toren dateert van rond de 15e eeuw.
In 1880 is het bovenste gedeelte op de toren aangebracht. Dit wordt ook wel de 'Peperbuzze' genoemd. De cementlaag rondom de toren is in de 20ste eeuw verwijderd.

Orgel
In 1912 werd de Nicolaaskerk van 's Heer Hendrikskinderen voorzien van een orgel. De firma Standaart uit Schiedam kreeg de opdracht voor de bouw van een vrijwel identiek instrument als het orgel in de Mariakerk te Nisse. De eerste frontpijp werd gesteld op 15 juli 1912 door de president kerkvoogd M. Vermeulen. Op zondag 28 juli 1912 werd het Standaart-orgel in gebruik genomen.

De dispositie van het Standaart-orgel (1912):

Manuaal:
Bourdon
Prestant
Roerfluit
Viola
Vox Celeste
Aeoline
Octaaf
Fluit Dolce
Woudfluit
Cornet disc.
Trompet


16 voet
8 voet
8 voet
8 voet
8 voet
8 voet
4 voet
4 voet
2 voet
V sterk
8 voet

Pedaal:
Subbas            16 voet

 
 

Werktuiglijke registers:
Koppel Pedaal-Manuaal
Tremulant
Ventiel

 

Overige gegevens:
Manuaalomvang: C-f
Pedaalomvang: C-d
Stemming: evenredig zwevend
Toonhoogte: a = 440 Hz
Tractuur: pneumatische kegelladen

 

In 1960 werd het orgel gerestaureerd door A. Nijsse te Oud-Sabbinge. In 1960 werd het in gebruik genomen met een concert door organist Gommert de Kok uit Kapelle.
In de jaren '70 van de vorige eeuw werd wegens de slechte staat waarin het orgel verkeerde, een rapport opgemaakt door de Hervormde Orgel Commissie. De conclusie was dat het Standaart-orgel niet meer te redden viel en een nieuw orgel bood de oplossing. Hiervoor ontbrak echter het geld.
Eind jaren '80 was het geld er wel vanwege grondverkoop ten behoeve van een nieuwe rondweg. Klaas Bolt werd aangetrokken als adviseur en hij gaf het advies het huidige Standaart-orgel te restuareren. Het bevatte namelijk uitstekend materiaal: een eiken windlade, geen enkele zinken pijp enzovoort. Het orgel werd gerestaureerd door A. Nijsse & Zoon en vanwege het overlijden van Klaas Bolt in 1990 is de eindkeuring verricht door Aart van Beek. De oude trapinstallatie is nog steeds intact, zodat er ook gespeeld kan worden met behulp van orgeltrappers.

Positief
In de consistorie van de Nicolaaskerk te 's Heer Hendrikskinderen staat een positief opgesteld. Dit instrument is gebouwd in eigen beheer en bedoeld om de cantorij van de Hervormde Gemeente te kunnen begeleiden.
Sinds een aantal jaren is het instrument door achterstallig onderhoud niet meer bespeelbaar.

De dispositie van het positief (?):

Manuaal:
Gedekt     8 voet     - spreekt permanent

Overige gegevens:
Manuaalomvang: C-c
Stemming: ?
Toonhoogte: a = 440 Hz?
Tractuur: mechanisch

 

Geraadpleegde Bronnen

Geuze, M.J. (1993)
s Heer Arendskerke en 's Heer Hendrikskinderen in oude ansichten deel 2
Zaltbommel, Europese Bibliotheek, 1993

Ruiter, de. C. (1975)
s Heer Arendskerke en 's Heer Hendrikskinderen in oude ansichten deel 1
Zaltbommel, Europese Bibliotheek, 1975

Stichting Orgelarchief Maarten Vente

Met dank aan
Dhr. Gaaster

 

- Terug naar de top van deze pagina -