Hoedekenskerke, De Ark
Protestantse Gemeente - Kerk
straat

- Orgeloverzicht - Andere orgels in Hoedekenskerke -

Kerkgebouw
Het kerkgebouw van Hoedekenskerke dateert uit ca. 1420-1430. De bouwstijl is vroeg Gotiek of Schelde-Gotiek.
Oorspronkelijk stond op deze plaats een Romaans kerkje met toren (1280). Rondom de absis van dit Romaanse kerkje is men begonnen aan de nieuwbouw van een Gotische Kerk. Verder dan het koor is men vermoedelijk nooit gekomen.
Op 29 maart 1782 is onverwacht de gehele toren ingestort en op een gedeelte van de kerk terecht gekomen. Men heeft daarna de noodzakelijkste aanpassingen verricht, zodat men in het nog resterende gedeelte kon samen komen. Het niet gebruikte gedeelte is later afgebroken.
De nieuwe gevel van het resterende koor is bij gevechten in de Tweede Wereldoorlog zwaar gehavend. Na de oorlog is de kerk gerestaureerd.

Eerste orgel
Het orgel van de Dorpskerk in Hoedekenskerke is gebouwd door J. Proper in Kampen in opdracht van A.S.J. Dekker te Goes. Deze heeft het vervoerd naar zijn werkplaats om het het vak onder de knie te krijgen. De firma Dekker heeft het in Hoedekenskerke geplaatst voor f1.300,- en op 26 december 1904 is het in gebruik genomen.
In het Proper-orgel zijn oudere materialen gebruikt, te weten de Viola di Gamba 8', de Holpijp 8' en de Octaaf 4'. Volgens Kluiver hebben we hier mogelijk te maken met pijpwerk van de orgelbouwers Stulting & Maarschalkerweerd.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep het orgel schade op door lekkage, als gevolg van schade aan het dak door beschietingen. De firma A. Nijsse uit Oud-Sabbinge repareerde het instrument in 1969. In 1981 plaatsten zij een nieuwe windmachine bij het Proper-orgel.

In 1993 is het orgel door A Nijsse & Zoon gerestaureerd. Hierbij is de bas van de Fluit 4' voorzien van nieuw pijpwerk, aangezien het bestaande pijpwerk eigenlijk een Viola was. Rudi van Straten adviseerde tijdens de restauratiewerkzaamheden. Op 30 mei 1993 werd het fraaie Proper-orgel weer in gebruik genomen.

Dispositie van het Proper-orgel (1904):

Manuaal:
Prestant
Holpijp basc./disc.
Viola di Gamba
Octaaf
Fluit
Octaaf


8 voet
8 voet
8 voet
4 voet
4 voet
2 voet

Pedaal:
Aangehangen


 

 

Werktuiglijke registers:
Ventiel

 

Overige gegevens:
Manuaalomvang: C-f
Pedaalomvang: C-f
Stemming: evenredig zwevend
Toonhoogte: a = 440 Hz

Tractuur: mechanische sleeplade

 

 

 

Geraadpleegde bronnen

Kluiver, J.H. (1973)
Historische Orgels in Zeeland, deel I
Middelburg, Mededelingen van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, 1973

Protestantse Gemeente Hoedekenskerke
Informatiebrochure 'De Ark', Hoedekenskerke
Hoedekenskerke

Orgelarchief J.H. Kluiver

Met dank aan
P. Wattel

 

- Terug naar de top van deze pagina -