Middelburg, Calvijn College
Calvijn College locatie Middelburg, Kruitmolenlaan 60

- Orgeloverzicht - Andere orgels in Middelburg -

School
In 1978 werd begonnen met de bouw van een nieuwe school gebouwd voor de Rijks Pedagogische Academie (RPA) van Middelburg. Dit gebouw verving het oude schoolgebouw aan de Lange Noordstraat en werd in januari 1980 in gebruik genomen.
Omdat twee pedagogische academies in Zeeland te veel bleek te zijn, fuseerde de RPA in 1987 met de Christelijke Pabo Oosterschelde van Middelburg.
In 1995 verhuisde de pabo naar de Hogeschool Zeeland, sindsdien is het gebouw in gebruik bij het Calvijn College, een scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs op reformatorische grondslag met vestigingen in Goes, Krabbendijke en Tholen.

Orgel
In 1986 bouwde de firma A. Nijsse & Zoon een eenklaviers orgel met zeven stemmen voor de Christelijke Pabo Oosterschelde in Middelburg. Met de bouw was een bedrag van f40.000,- gemoeid.
Nadat de Christelijke Pabo in 1987 fuseerde met de Rijks Pedagogische Academie, werd het orgel in datzelfde jaar overgebracht naar het schoolgebouw van de RPA aan de Kruitmolenlaan, waar het tot 1995 stond.
Bij verhuizing van de pabo naar de Hogeschool in Vlissingen verhuisde het Nijsse-orgel mee. In 2001 werd het overgeplaatst naar de Zeeuwse Koorschool in Goes. Het bleef eigendom van de Hogeschool Zeeland. De vierde verhuizing binnen 30  jaar vond plaats toen de Zeeuwse Koorschool werd opgeheven; besloten werd om het orgel in bruikleen af te staan aan het Calvijn College Middelburg, dat sinds 1995 in het voormalige RPA-gebouw aan de Kruitmolenlaan huist. Het orgel is in de zomer van 2012 door A. Nijsse & Zoon overgeplaatst naar de aula en staat daarmee weer op de plaats waar het van 1987 tot 1995 stond.

De dispositie van het Nijsse-orgel (1986):

Hoofdwerk:
Prestant disc.
Holpijp bas/disc.
Prestant bas/disc.
Roerfluit bas/disc.
Octaaf bas/disc.
Quint bas/disc.
Kromhoonr bas/disc.


8 voet
8 voet
4 voet
4 voet
2 voet
1 1/3  voet
8 voet

     

 

Overige gegevens:
Manuaalomvang: C-g'
Stemming: evenredig zwevend
Toonhoogte: a = 440 Hz
Tractuur: mechanische sleeplade

 

 

Geraadpleegde Bronnen

Provinciaal Zeeuwse Courant, 27 mei 1978
Provinciaal Zeeuwse Courant, 25 januari 1980
Reformatorisch Dagblad, 4 oktober 2012

 

Met dank aan

W.J. Bakker

M.J.. Moerdijk

R. Nijsse

 

- Terug naar de top van deze pagina -