Middelburg, De Hoeksteen
Voormalig Protestantse Kerk in Nederland - Rozenburglaan 22

- Orgeloverzicht - Andere orgels in Middelburg -

Kerkgebouw
In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd in de gemeente Middelburg de grote oversteek over het Kanaal door Walcheren gewaagd: ook achter het treinstation kwam de eerste bebouwing. Na een tiental jaren ontstond bij de Gereformeerde Kerk langzamerhand behoefte aan een eigen kerkruimte in 'Zuid'. De eerste diensten werden begin jaren '60 gehouden in de gymnastiekzaal van Middelburg-Zuid.  Sinds circa. 1969 werd wijkgebouw het 'Zuiderbaken' aan de M. de la Palmastraat betrokken.
Op 27 april 1972 werd samen met de Rooms-Katholieke kerk de 'Hoeksteen' in gebruik genomen. Na enkele jaren trok de Rooms-Katholieke kerk zich terug van het medegebruik van de 'Hoeksteen'.
In 1994 ging de 'Hoeksteen' Samen op Weg met de Hervormde wijkgemeente in de
Thomaskapel. In het kerkblad stond te lezen:
Zondag 18 september 1994 werden Thomaskapel en Wijk Zuid ten zuiden van het kanaal, n. De Thomaskapelwijkgemeente en Wijk Zuid zijn geworden tot: De Hoeksteengemeente.
In 2019 is De Hoeksteen buiten gebruik gesteld door de PKN. De kerk is overgenomen door een Baptistengemeente.

Orgel
In de 'Hoeksteen' werd ruim een jaar na opening een orgel geplaatst door Orgelmakerij Ernst Leeflang B.V. onder leiding van Jan Keizer, gevestigd in Apeldoorn. De jaren ervoor moest men het wegens financieel tekort met een elektronisch orgel stellen. Bij de bouw van het Leeflang-orgel heeft de (toenmalige) organist Adri Karman als contactpersoon/adviseur gediend. Ook met architectenbureau Steen en Tuinhof uit Vlissingen werd veel gecorrespondeerd. Het eigentijdse strakke frontontwerp - aangepast aan de architectuur van het kerkcentrum - is vastgesteld in overleg met dit architectenbureau.
Op vrijdagavond 29 maart 1974 werd het Leeflang-orgel in gebruik genomen, waarbij organist Adri Karman het instrument bespeelde door begeleiding van de samenzang en enkele orgelwerken van onder meer Zipoli, Pepping, Scheidt en Bach ten gehore te brengen.

De dispositie van het Leeflang-orgel (1974):

Manuaal:
Prestant
Holpijp basc./disc.
Octaaf
Roerfluit basc./disc.
Octaaf
Mixtuur
Sesquialter disc.
Trompet basc./disc.


8 voet
8 voet
4 voet
4 voet
2 voet
IV sterk
II sterk
8 voet

Pedaal:
Subbas
Prestant
 - transmissie
Fagot
Schalmei


16 voet
8 voet
16 voet
4 voet

 

Werktuiglijke registers:
Koppel Pedaal-Manuaal

 

Overige gegevens:
Manuaalomvang: C-g
Pedaalomvang: C-f
Stemming: Evenredig zwevend
Toonhoogte: a = 440 Hz
Tractuur: mechanische sleepladen

 

 


In 2019 is het orgel verkocht aan het ziekenhuis in Colmar in Frankrijk.

 

Met dank aan
J. de Troye
Orgelmakers Gebr. Reil

 

- Terug naar de top van deze pagina -