West-Souburg, Adventkerk
Zevende Dags Adventisten - Kerklaan 19

- Orgeloverzicht - Andere orgels in West-Souburg -

Kerkgebouw
In 1938 werd aan de Kerklaan in West-Souburg een kerkgebouw ingewijd voor de Rooms Katholieke Parochie van Vlissingen.
In de Tweede Wereldoorlog werd de kerk zwaar beschadigd door beschietingen en daarna in beslag genomen door de Duitse bezetters. Het gebouw werd ingericht als hulplazaret.
Na de schade van de inundatie van Walcheren in 19944 werd het kerkgebouw in 1946 hersteld en na groei van de parochie werd het gebouw vergroot omdat het te klein werd. De vernieuwde en vergrote kerk werd op 22 oktober 1966 in gebruik genomen. Het priesterkoor was aan beide zijden uitgebreid en de sacristie werd achter de kerkruimte gebouwd.
De laatste jaren is het gebouw niet meer in gebruik bij de Rooms Katholieke Parochie Souburg. Sinds maart 2006  kerkt namelijk het Kerkgenootschap de Zevende Dags Adventisten in deze kerk. De kerk heet sindsdien Adventkerk.

Orgel
De amateur-orgelbouwer R. Sinke bouwde voor de Rooms Katholieke Parochie van Souburg een klein pijporgel. Hij werd hierbij geholpen door een groep parochianen. Het ontwerp voor het orgel en de kas is gemaakt door de heer J. Burema uit Hilversum. In dit instrument is uitsluitend houten pijpwerk gebruikt.
Bij de verkoop van het kerkgebouw aan het Kerkgenootschap Zevende-dags Adventisten bleef het orgel in de kerk staan. In de eerste helft van 2007 kreeg het orgel een grote onderhoudsbeurt.

De dispositie van het Sinke-orgel (1977):

Manuaal:
Gedekt
Fluit
Prestant
Cimbel


8 voet
4 voet
2 voet
II sterk

Pedaal:
Aangehangen


 

 

Overige gegevens:
Manuaalomvang: C-f
Pedaalomvang: C-f
Stemming: evenredig zwevend
Toonhoogte: a = 440 Hz
Tractuur: mechanische sleepladen

 

 

 

 

Met dank aan
C. Betram

 

- Terug naar de top van deze pagina -