Orgelwandeltocht Middelburg: 'Jong, oud, muzikaal Middelburg'
Klik hier voor meer informatie over de orgelhistorie van de Hofpleinkerk te Middelburg
Klik hier voor meer informatie over de orgelhistorie van de Doopsgezinde Kerk te Middelburg
Klik hier voor meer informatie over de orgelhistorie van de Engelse Kerk te Middelburg
Klik hier voor meer informatie over de orgelhistorie van de Oostkerk te Middelburg

Bij Middelburg denkt iedere orgelliefhebber gelijk aan het De Rijckere-orgel in de fraaie koepelvormige Oostkerk, aan het Van Leeuwen-orgel in de fraaie Duyschotkas in de Nieuwe Kerk en aan de enkele tientallen meters verderop geplaatste Gerritsz-orgelkas uit 1479 in de Koorkerk, waar recent veel aandacht aan is besteed in de pers. Echter, Middelburg heeft op het gebied van orgels nog heel wat meer te bieden. De Vereniging Organisten Gereformeerde Gemeenten (VOGG) afdeling Zuidwest wil een aantal relatief onbekende, maar niet minder fraaie orgels in de historische binnenstad van Middelburg in de schijnwerpers zetten. Dit werd gedaan op. zaterdag 29 mei door middel van een orgelwandeltocht.

Deze activiteit, met als thema ‘Jong, oud, muzikaal Middelburg’ bood voor elk wat wils. Op deze dag, waarop tevens Koningin Beatrix de stad bezocht voor de uitreiking van de “Four Freedom Awards”, werden vier zeer diverse orgels worden bezocht. Verschillend in zowel mate van bekendheid, bouwjaar en dispositieomvang.

Om 11.00 uur werden we verwacht in de Hofpleinkerk, waar een tweeklaviers Blank-orgel uit 1985 staat. Dit instrument werd gepresenteerd door Hester van der Male uit Middelburg, waarbij zowel literatuurspel, samenzang als quatremainsspel onderdeel uitmaakte van het programma.

De aansluitende lunchpauze tussen 12.00 uur en 13.00 uur gaf alle gelegenheid om naast de kerken en de orgels de fraaie binnenstad van Middelburg verder te verkennen.

Vanaf 13.00 uur stonden de deuren van de 100 meter verderop gelegen Doopsgezinde Kerk aan de Lange Noordstraat voor ons open. In deze in neorenaissance stijl gebouwde kerk, staat een fraai orgel uit 1890, dat is gebouwd door de Leeuwarder orgelmakers Bakker & Timmenga. Hierbij werd gebruik gemaakt van ondermeer pijpwerk uit ca. 1740, waarschijnlijk van orgelbouwer Moreau. Alleen al de recent opgeschilderde en gedetailleerde orgelkas was het bewonderen meer dan waard. De veelzijdigheid van dit orgel werd gedemonstreerd door Jan Wisse uit Aagtekerke door literatuurspel en improvisatie.

Het derde orgel dat we deze dag bezochten is het Steevens-orgel uit 1761 in de Engelse Kerk. Onze gastorganist alhier, Jaap Vogel uit Alblasserdam, liet onder meer de jeugdige bezoekers (in groten getale aanwezig!) actief hun steentje laten bijdragen bij de bespeling van dit waardevolle 18e eeuwse instrument door ze te laten registreren en zelf te laten spelen.

Tot slot van deze dag bezochten we het al eerder aangehaalde De Rijckere-orgel (1783) in de Oostkerk. Met een bijzonder fraai, veelzijdig slotconcert door Jan Wisse werd deze orgelwandeltocht worden afgesloten.

Het programmaboekje kunt u nog downloaden vanaf www.kerkenmuziek.nl.

Terug naar het nieuwsoverzicht