Excursie De Jongh-orgel Adullamkerk Waarde
Klik hier voor meer informatie over de orgelhistorie van de Gereformeerde Gemeente te Waarde

De Jongh-orgel (1978), in de Adullamkerk te Waarde. Dick den Engelsman

Zowel leden van de Vereniging van Organisten der Gereformeerde Gemeenten (VOGG) als niet-leden zijn van harte welkom op D.V. zaterdagmiddag 22 januari 2011 in het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente te Waarde. De kerkenraad en orgelcommissie hebben ons uitgenodigd om deze middag een bezoek te brengen aan het onlangs overgeplaatste en uitgebreide orgel. Naast deze excursie hopen we deze middag onze jaarvergadering te houden, waarbij we onder andere de geplande activiteiten voor het komende jaar zullen presenteren.

Het orgel is in 1978 voor het voormalig kerkgebouw vervaardigd door W.N. de Jongh uit Lisse en verving het Wattel-orgel uit 1948. Het nieuwe instrument, voorzien van 14 stemmen, verdeeld over twee klavieren en pedaal, functioneerde nog prima, zodat bij de bouw van een nieuwe kerk werd besloten het bestaande orgel over te plaatsen. Uitbreiding van het instrument was echter wel noodzakelijk omdat de nieuwe kerk twee keer zoveel zitplaatsen zou krijgen. In samenwerking met de Orgel Advies Commissie (OAC) van de VOGG werd een ontwerp gemaakt. Belangrijk uitgangspunt was dat de nieuwe kerkzaal akoestisch goed moest zijn om een draagkrachtig orgel te verkrijgen. Eind 2008 werd aan orgelmakerij Boogaard uit Rijssen de opdracht verstrekt om het De Jongh-orgel over te plaatsen naar de nieuwe kerk en de dispositie uit te breiden tot zeventien stemmen. Vanwege de uitbreiding moest ook de orgelkas aangepast worden.

Uiteindelijk is het uitgebreide orgel in de goed klinkende ruimte een mooi geheel geworden. U kunt dat zelf beluisteren tijdens deze excursie die de VOGG afdeling Zuidwest organiseert in samenwerking met de orgelcommissie van de Gereformeerde Gemeente te Waarde. Deze middag zal tekst en uitleg gegeven worden door orgelmaker Ide Boogaard en de adviseurs namens de OAC. Aan het eind van de middag is er voor gelegenheid om het orgel te bespelen. Vooraf opgeven via voggzuidwest@gmail.com of 0118-310140 (Rien Troost) verdient de voorkeur.

Aanvang 14.00 uur. Adres: Mezeweg 2, Waarde.

Terug naar het nieuwsoverzicht