Koudekerke, Vliedberg
Verpleeghuis - Vlissingsestraat 19

- Orgeloverzicht - Andere orgels in Koudekerke -

Gebouw
Verpleeghuis Vliedberg is gelegen op het terrein van het landgoed Der Boede te Koudekerke. De eerste vermelding van de naam Der Boede dateert uit 1188. 
Aan het einde van de 13e eeuw stond er al een stenen huis dat langzaam maar zeker uitgroeide tot een kasteel met slotgracht. Het landgoed omvatte rond 1700 diverse gebouwen.
In 1745 werd het echter compleet door brand verwoest waarna in 1752 een nieuw gebouw werd opgeleverd.
In 1940 werd het landgoed gevorderd door de Duitsers om als stafhuisvesting te dienen. De tuin kwam bij de inundatie van Walcheren in 1944 onder water te staan.
Na de droogmaking van Walcheren in 1946 werd Der Boede gebruikt voor de opvang van repatrianten en oorlogsinvaliden. Later kwamen er ook verplegins- en zorgbehoevende uit de omgeving van Koudekerke op het landgoed Der Boede. Op 15 augustus 1949 werd hier het eerste verpleeghuis van Nederland officiëel geopend!
In 1970 werd het oude Koetshuis gesloopt waarna een nieuw gebouw met dezelfde naam werd gebouwd. Van later datum is het gebouw 'Vliedberg'.

Orgel
In de Kapel van het Verpleeghuis 'Vliedberg' te Koudekerke is in de jaren '70 van de vorige eeuw een kistorgel geplaatst. Dit instrument is vervaardigd door de firma De Koff en bezit drie stemmen, verdeeld in bascant en discant. Het orgel kreeg oorspronkelijk een plaats in het gebouw 'Het Koetshuis' en werd later over geplaatst naar 'Vliedberg'. Een vergelijkbaar orgel stond in het Protestants Bejaardencentrum in Terneuzen.

De  dispositie van het De Koff-orgel (ca. jaren '70):

Manuaal:
Holpijp bas/disc.
Roerfluit bas/disc.
Prestant basc/disc.


8 voet
4 voet
2 voet

 


 

 

Overige gegevens:
Manuaalomvang: C-c’’’
Pedaalomvang: C-f
Stemming: evenredig zwevend
Toonhoogte: a’ = 440 Hz
 
Tractuur: mechanische sleeplade

 

 

 

 

 

Geraadpleegde literatuur

Koudekerke.info (2007). Bewoning Koudekerke. Geraadpleegd op 9 november 2008 van www.koudekerke.info.

Met dank aan
R. Fanoy

 

- Terug naar de top van deze pagina -