Waarde, Hervormde Kerk
Protestantse Kerk -
Raadhuisstraat 15

- Orgeloverzicht - Andere orgels in Waarde -

Kerkgebouw
De kerktoren van de Hervormde Kerk te Waarde dateert van rond 1400. De vermoedelijk oorspronkelijk tweebeukige hallenkerk was gewijd aan de H. Maagd Maria en de H. Jacobus de Meerdere.
Op 10 april 1589 brak een grote brand uit als gevolg van blikseminslag, waarbij de kerk werd verwoest. Een verkleinde versie van het gebouw werd hersteld.
In 1682 en 1683 heeft het gebouw te lijden gehad van waterschade, waarbij zelfs het naburige dorp Valkenisse geheel verdwenen is.
De kerk en toren zijn diverse malen gerestaureerd, waaronder in 1860, 1928 en1941. Na de Watersnoodramp in 1953 moest de kerk opnieuw worden gerestaureerd, gevolgd door herstellingswerkzaamheden aan de toren in 1969.
De grafkapel uit 1657, waar onder meer ambachtsheer Gillis van der Nisse ligt begraven, heeft de laatste restauratie in 1995 ondergaan.


Foto : Hervormde Gemeente Waarde

Eerste orgel
Zie voor de geschiedenis van het eerste orgel uit circa 1850 de voormalig Gereformeerde Gemeente te Wemeldinge, waar het orgel in 1946 naar toe is overgeplaatst.

Tweede orgel
In 1946 plaatste de firma A.S.J. Dekker te Goes een nieuw orgel in de Hervormde Kerk te Waarde. Het werd echter al in 1953 als gevolg van waterschade door de Watersnoodramp afgedankt.

Huidig orgel
In 1957 plaatste de firma Van Leeuwen een nieuw eenklaviers orgel in de Hervormde Kerk te Waarde. Het instrument werd voorzien van VEKA-sleepladen, een uitvinding van Van Leeuwen. Het orgel werd bekostigd met behulp van financile middelen van het Rampenfonds.

De oorspronkelijke dispositie van het Van Leeuwen-orgel (1957):

Manuaal:
Prestant
Holpijp
Octaaf
Roerfluit
Octaaf
Mixtuur


8 voet
8 voet
4 voet
4 voet
2 voet
IV-VI sterk

Pedaal:
Aangehangen

 

 

Werktuiglijke registers:
Koppel Pedaal-Manuaal

 

Overige gegevens:
Manuaalomvang: C-g
Pedaalomvang: C-f'
Stemming: evenredig zwevend
Toonhoogte: a = 440 Hz
Tractuur: mechanische sleepladen

 

 

In 1994 is het Van Leeuwen-orgel gereviseerd. Hierbij is de samenstelling van de Mixtuur gereduceerd van IV-VI sterk naar III sterk. Daarnaast werd een Subbas 16 op het pedaal geplaatst. De werkzaamheden werden uitgevoerd door de firma Pels & Van Leeuwen. Als adviseur diende hierbij Aart van Beek. Op 8 juni 1994 is het Van Leeuwen-orgel opnieuw in gebruik genomen.

De dispositie van het Van Leeuwen-orgel (1957) vanaf 1994:

Manuaal:
Prestant
Holpijp
Octaaf
Roerfluit
Octaaf
Mixtuur


8 voet
8 voet
4 voet
4 voet
2 voet
III sterk

Pedaal:
Subbas 16 voet

 

 

Werktuiglijke registers:
Koppel Pedaal-Manuaal

 

Overige gegevens:
Manuaalomvang: C-g
Pedaalomvang: C-f'
Stemming: evenredig zwevend
Toonhoogte: a = 440 Hz
Tractuur: mechanische sleepladen

 

 

In 2005 zijn de pertinax ventielen vervangen door houten exemplaren door de firma A. Nijsse te Oud-Sabbinge. Laatstgenoemde firma heeft het Van Leeuwen-orgel sindsdien in onderhoud.

 

Geraadpleegde literatuur

Hervormde Gemeente Waarde (2007)
Geschiedenis, de kerk van Waarde. Geraadpleegd van http://www.hervormdegemeentewaarde.nl/geschiedenis/kerk.php.

Met dank aan
A. Jacobusse

 

- Terug naar de top van deze pagina -