Tweejaarlijkse Psalmzangmiddag 'Verlangen en opgang naar het Heiligdom'
Klik hier voor meer informatie over de orgelhistorie van de Petrakerk te Kapelle

Het Van Leeuwen/Nijsse-orgel (1956/1996) in de Petrakerk te Kapelle

Eeuwenoude Psalmen. Eeuwenlang bron van inspiratie voor dichters, beeldend kunstenaars, musici en componisten. Eeuwenlang gereciteerde en gezongen weerklank van het hart der gelovigen…

De tweejaarlijkse psalmzangmiddag op 28 november, georganiseerd door de Vereniging van Organisten der Gereformeerde Gemeenten (VOGG) afdeling Zuid-West, had als thema: Verlangen en Opgang naar het Heiligdom.
Ds. C.J. Meeuse nam deze middag enkele psalmen rond dit thema met de aanwezigen door, waarbij verschillende berijmingen werden besproken én gezongen.
Ds. G.J. Baan begeleide de samenzang op het Van Leeuwen/Nijsse orgel (1956/1996), omlijst door werken uit de orgelliteratuur en improvisatie(s) op de te zingen psalmmelodieën.
Door deze tweejaarlijkse psalmzangmiddag wilt de VOGG de reformatorische gezindte kennis laten maken met en genieten van de psalmgebonden orgelliteratuur en ambachtelijke improvisatiekunst. Dit alles is gekoppeld aan uitgebreide toelichtingen in het programmaboekje van zowel de psalmtekst als notenbeeld.Het programmaboekje en de toelichtingen op de gespeelde werken zijn nog steeds als PDF te downloaden vanaf www.kerkenmuziek.nl
. De opname van deze middag is hier te beluisteren.
Gezien het aantal bezoekers blijkt deze middag in een behoefte te voorzien, reden voor de afdeling Zuid-West van de VOGG om in 2011 opnieuw een psalmzangmiddag te organiseren.

Terug naar het nieuwsoverzicht