Gereformeerde gemeente

Kerkgebouw
In september 1875 werd er een kerk voor de Afgescheiden gemeente op Walcheren gebouwd aan de Zandweg (thans Prelaatweg)  te Aagtekerke. Op 18 april 1877 werd dit gebouw in gebruik genomen en op 5 april 1900 werd een zelfstandige gemeente te Aagtekerke gevormd.
In 1908 besloten de leden om met behulp van nog bruikbare materialen een nieuwe kerk te bouwen. Op zondag 29 augustus 1909 werd deze tweede kerk in gebruik genomen.
In 1947 werd dit gebouw van centrale verwarming voorzien en er kwam eveneens een nieuwe preekstoel.
Omdat deze kerk in de jaren '60 van de vorige eeuw in bouwkundig slechte staat bleek te verkeren, werd in 1969 besloten tot nieuwbouw over te gaan. Op 30 september 1970 werd de huidige kerk in gebruik genomen.
In 1991 werd het aantal zitplaatsen in de kerkzaal en de vergaderzaal uitgebreid en ook werd het gebouw van een torentje voorzien. 

Voormalig orgel

In 1941 kocht de Gereformeerde Gemeente van Aagtekerke een orgel. Door de oorlogsomstandigheden kon het pas twee jaar later worden geplaatst. C. Verweijs leverde het. Het instrument bezat bij plaatsing in Aagtekerke 18 stemmen, verdeeld over twee klavieren en pedaal. De dispositie was:

Manuaal 1: prestant 8, roerfluit 8, octaaf 4, fluit 4, quint 2 2/3, superoctaaf 2, mixtuur IV, koppel II/I

Manuaal 2: holpijp 8, gamba 8, voix celeste 8, roerfluit 4, violine 4, nasard 2 2/3, woudfluit 2, tremulant

Pedaal: subbas 16, prestant 8, koraalbas 4. Koppel P/I, P/II

Overige gegevens:

Manuaalomvang: C-g’’’

Pedaalomvang: C-f’

Stemming: Evenredig zwevend

Toonhoogte: a’ = 440 Hz

Tractuur: mechanische sleepladen? 


Dit instrument in 1947 boven de kansel geplaatst en werd in 1966 door A. Nijsse belangrijk vernieuwd waarbij de tractuur pneumatisch werd gemaakt en de dispositie werd uitgebreid. 

Het orgel werd in 1971 overgeplaatst naar de nieuwe kerk en hierbij voorzien van een nieuwe orgelkas. De tractuur werd hierbij  elektro-pneumatisch. Ook werd de dispositie gewijzigd. Op het Hoofdwerk werd een Trompet 8' bijgeplaatst en op het Nevenwerk moest de Violine 4' plaats maken voor een Prestant 4'. Daarbij maakte Nijsse gebruik van pijpwerk van een orgel dat afkomstig was uit een kapel te Amsterdam. Naar alle waarschijnlijkheid ging het om het orgel in het Rooms Katholiek Jongensweeshuis tussen de Lauriersgracht en Elandstraat in Amsterdam. Daar stond oorspronkelijk een instrument van Mitterreither uit 1783, in 1915 grotendeels van nieuw binnenwerk voorzien door Gebr. Vermeulen. Op 27 maart 1971 werd het orgel opnieuw in gebruik genomen. In eerste instantie werd een imitatie-rugwerkfront achter de organist geplaatst, dat korte tijd later werd vervangen door een ander exemplaar. 

In 1979 werd het orgel opnieuw door A. Nijsse & Zoon gerestaureerd. Hierbij werd de elektro-pneumatische tractuur verwijderd en kwam er mechanische tractuur voor in de plaats. Dientengevolge werd het orgel voorzien van een nieuwe speeltafel en werd het tweede manuaal (in zwelkast) voorzien van een Octaaf 2'. Het imitatie-rugwerkfront werd verwijderd. De octaaf 2 is later weer gewijzigd in een dulciaan 8.

Huidig orgel

In februari 2007 is besloten het huidige Verwijs/Nijsse/Vermeulen-orgel van de Gereformeerde Gemeente te Aagtekerke te vervangen. Een in het leven geroepen orgelcommissie ging op zoek naar een geschikt tweedehands pijporgel. Deze zoektocht was echter niet succesvol. Daarom werd in april 2008 besloten een nieuw instrument te laten bouwen.

De Zwitserse firma B. Edskes heeft opdracht gekregen om een nieuw instrument te bouwen van 29 stemmen, verdeeld over hoofdwerk, bovenwerk en pedaal. Hierbij is gebruik worden gemaakt van pijpwerk uit het oude instrument, dat daarvoor volledig werd aangepast. De Quint 1 1/2 van het bovenwerk is gereserveerd. Adviseur bij de bouw was Herman den Hollander namens de Orgelbouw Advies Commissie van de VOGG. Het Edskes-orgel is op 2 februari 2011 in gebruik genomen. 

Dispositie:

Hoofdwerk: bourdon 16, prestant 8, roerfluit 8, gamba 8, Vox Celeste 8, octaaf 4, gemshoorn 4, quint 3, octaaf 2, mixtuur IV, cornet IIID, trompet 8

Bovenwerk: gedekt 8, viola 8, prestant 4, fluit 4, nasard 3, octaaf 2, woudfluit 2, quint 1 1/2, sesquialter II, dulciaan 8, tremulant

Pedaal: subbas 16, octaafbas 8, bourdon 8, quint 6, octaaf 4, bazuin 16, trompet 8

koppel I/II, p/1, p/2

Manuaalomvang: C-f'''
Pedaalomvang: C-f'
Stemming: Evenredig zwevend
Toonhoogte: a’ = 440 Hz
Tractuur:  mechanische sleepladen

De 2011 situatie

Opnames: