(voormalig) Gereformeerde Gemeente

Kerkgebouw

Op 5 februari 1924 kwamen voor het eerst leden van de Gereformeerde Gemeente afdeling Goes bijeen te Kapelle-Biezelinge. Op 13 mei 1927 werd de gemeente geïnstitutioneerd en op 14 oktober werd een kerkgebouw met 160 zitplaatsen in gebruik genomen.

Plannen voor uitbreiding liepen door oorlogsomstandigheden tussen 1940 en 1944 op niets uit. In 1951 werd een nieuwe kerk gebouwd, naast het eerste gebouw. Op 18 september 1952 werd de nieuwe kerk van de Gereformeerde Gemeente in gebruik genomen.

Door een gestage groei van de gemeente werd in 1984 besloten de kerk aan de noordkant uit te breiden met een zijvleugel, waardoor er 198 zitplaatsen bijkwamen. Echter in 1994 werd besloten tot de bouw van een nieuwe kerk over te gaan aan de noordkant van Kapelle, aan de Goessestraatweg. Het oude kerkgebouw werd verkocht aan particulieren en omgebouwd tot restaurant. 

Voormalig orgel

Nadat in 1946 een Frans drukwindharmonium was geplaatst door de firma L. Eversdijk maar was niet draagkrachtig genoeg voor de begeleiding van de gemeentezang. Daarom werd in 1948 een pijporgel aangeschaft.

Dit orgel was afkomstig uit de Christelijk Gereformeerde Gemeente te Haarlem-Centrum aan het Raaks en is in 1913 gebouwd door de firma Standaart te Schiedam. Aangezien in Haarlem een nieuw orgel werd aangeschaft, werd het Standaart-orgel door de firma L. Eversdijk overgeplaatst naar de Gereformeerde Gemeente te Biezelinge. In de zomer van 1949 was het orgel te Biezelinge gereed.

In 1952 is het Standaart-orgel door de firma Koppejan overgeplaatst naar een nieuw kerkgebouw. Hierbij is een nieuw front aangebracht en zijn intonatiewijzigingen uitgevoerd. Mogelijk is hierbij de Nasard 3’ geplaatst. Eind 1968 is het orgel gerestaureerd door de firma A. Nijsse te Oud-Sabbinge. In 1970 is de Nasard 3' vervangen door een Mixtuur IV sterk. De dispositie was toen:

Manuaal: bourdon 16, prestant 8, holpijp 8, gamba 8, celeste 8, octaaf 4, fluit dolce 4, woudfluit 2, cornet IVd, mixtuur IV, trompet 8, tremulant

Pedaal: subbas 16, P/man

Overige gegevens:
Manuaalomvang: C-f’’’
Pedaalomvang: C-f’
Stemming: Evenredig zwevend
Toonhoogte: a’ = 440 Hz
Tractuur: pneumatische kegelladen

In 1996 is het kerkgebouw gesloten. Enig pijpwerk is opnieuw gebruikt in het Van Leeuwen-orgel in de nieuwgebouwde Petrakerk voor de Gereformeerde Gemeente in het naburige Kapelle. Toen de kerk werd verkocht en werd omgevormd tot restaurant, bleef het front van het Standaart-orgel aanwezig en werd aangepast aan het huidige interieur.