(voormalig) Gereformeerde Kerk

Kerkgebouw

In 1954 werd aan de Nieuwstraat te Breskens een Gereformeerde Kerk in gebruik genomen, die was gebouwd volgens ontwerp van architect J. Kolff. Sinds diverse jaren is het gebouw in gebruik als woonhuis. 

Orgel

In 1976 begon David Kunst tijdens zijn leerperiode bij Orgelbouw Ernst Leeflang met de bouw van een positief dat in 1979 in de Hervormde Kerk in Groede werd geplaatst. Het houtsnijwerk van het orgel werd door dhr. Van der Vliet uit Gouda gerealiseerd. Het werd op 12 mei 1979 gepresenteerd en hierbij bespeeld door Leen de Broekert en Jos Verpoorten.

Rond 1990 werd het orgel in de Gereformeerde Kerk te Breskens geplaatst. Het is niet bekend tot wanneer het hier heeft gestaan.

Nadat het tijdelijk als huisorgel diende bij dhr. A. Vinke te Breskens, werd het in 2006 verkocht aan een particulier te Monster, alwaar het na een restauratie door David Kunst werd opgebouwd. In januari 2018 is het verkocht aan een particulier in Malta. Die heeft het vervolgens weer meegenomen naar Engeland. Het staat nu in de omgeving van Windsor. De dispositie is:

Manuaal: holpijp 8, blokfluit 4, quint 2 2/3, prestant 2, terts 1 3/5d, quint 2 2/3b (alle overige registers zijn deelbaar).

Pedaal: aangehangen

Overige gegevens:

Manuaalomvang: C-f’’’

Pedaalomvang: C-f'

Stemming: evenredig zwevend

Toonhoogte: a’ = 440 Hz

Tractuur: mechanische sleeplade 

Situatie in Groede
Situatie in Monster
Situatie in Breskens