Gereformeerde kerk

Kerkgebouw

Het eerste kerkgebouw van de Gereformeerde Kerk te Bruinisse werd in 1868 aan de Noorddijk gebouwd.

In 1904 werd deze kerk vervangen door het huidige gebouw, dat het bombardement van het dorp in januari 1945 door de Engelsen overleefde, hoewel het wel door granaten beschadigd werd. Zowel tijdens de inundatie gedurende 1944 en 1945 als in 1953 heeft het kerkgebouw te lijden gehad van wateroverlast.

In 1962 werd op kosten van het Rampenfonds overgegaan tot restauratie van de kerk, waarbij de inrichting van het gebouw werd gewijzigd. In 1992 werd het interieur van de kerk andermaal aangepast. 

Voorgaand orgel

In 1895 werd in De Gereformeerde Kerk te Bruinisse een nieuw orgel geplaatst door de orgelbouwer Proper te Kampen, dat in de plaats kwam van een op 16 december 1880 ingewijd orgel, dat geleverd was door J.A. Mennes en Zoon te Middelburg maar dat toen "zeer slecht" was. gezien het bedrag van f200,- dat de aankoop ervan had gekost, moet het een harmonium zijn geweest. De dispositie van het proper orgel was:

Manuaal: prestant 8, holpijp 8, octaaf 4, fluit 2, mixtuur III, trompet 8.

Overige gegevens:

Manuaalomvang: ?

Pedaalomvang: ?

Stemming: evenredig zwevend

Toonhoogte: a’ = 440 Hz

Tractuur: mechanische sleeplade 

Het orgel had een aangehangen pedaal. In 1948 werd dit instrument vervangen door een electro-pneumatisch orgel, gebouwd door de fa. Spiering te Dordrecht. 

Huidig orgel

In 1948 bouwde de fa. Spiering te Dordrecht een nieuw orgel voor de Gereformeerde Kerk te Bruinisse. De dispositie is:

Manuaal: bourdon 16, prestant 8, holpijp 8, viola di gamba 8, octaaf 4, blokfluit 2, mixtuur III, superkoppel, tremulant, tutti-knop

Pedaal: subbas 16 - transmissie

Overige gegevens:

Manuaalomvang: C-f'''

Pedaalomvang: C-f'''

Stemming: evenredig zwevend

Toonhoogte: a’ = 440 Hz

Tractuur: elektro-pneumatische kegellade 

Ter gelegenheid van de kerkrestauratie in 1962 zijn er plannen geweest om het orgel te vervangen door een mechanisch orgel van Vierdag. Het Spiering-orgel zou verkocht worden aan de (voormalig) Gereformeerde Kerk te Wissenkerke. Omdat de gemeente te Bruinisse de voor de aanschaf van een orgel beschikbare gelden van het Rampenfonds wilde bestemmen voor de kerkrestauratie werd afgezien van genoemd plan. Aan Spiering is nog gevraagd hun orgel te restaureren en uit te breiden met een tweede manuaal en enkele registers. Uiteindelijk is het orgel alleen opgeknapt.