Sint Willibrordkapel

Kerkgebouw

Rond 1890 wist de medicus, dokter Metzger, van heinde en verre patiënten naar Domburg aan te trekken. Zijn therapie was: gezonde lucht, baden in zee en diverse kuren die beterschap of in ieder geval verlichting gaven aan de kwalen.

Voor deze badgasten was een kerkgebouw voor de Rooms Katholieke parochie gewenst en in 1920 werd dan ook een houten noodgebouw in gebruik genomen. Dit gebouw was al spoedig te klein en in 1931 werd aan de Haarlemse architect Jacques van Velzen opdracht gegeven een nieuwe kapel te ontwerpen. Bij afbraak van de oude kapel trof men fundamenten aan van een ouder gebouw. Vermoedelijk gaat het hier om fundamenten van een Middeleeuwse Mariakapel.

De nieuwe kapel werd gebouwd door aannemer Groosman uit Middelburg en de eerste steen werd gelegd in 1932. In de voorgevel werd een beeld van St. Willibrord geplaatst en voor de aanvang van het zomerseizoen van 1933 werd de kapel in gebruik genomen. 

Orgel

Nadat het oude electronicum van de St. Willibrordkapel in Domburg niet meer naar behoren werkte, werd ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van de kapel in 2003 een pijporgel in de kerk geplaatst. Dit instrument was in 1990 door J. Bruggeman vervaardigd, afkomstig uit Zeeuws-Vlaanderen en bezit 4 stemmen op het Manuaal en een aangehangen pedaal. Het instrument werd door de firma A. Nijsse & Zn. in de kerk te Domburg geplaatst. De dispositie is als volgt.

Manuaal: holpijp 8, roerfluit 4, nasard 3, principaal 2, sifflet 1, allen b/d gedeeld.

Pedaal: aangehangen

Overige gegevens:

Manuaalomvang: C-f’’’

Pedaalomvang: C-d’

Stemming: evenredig zwevend

Toonhoogte: a’ = 440 Hz

Tractuur: mechanische sleeplade