Laatse update: 's Gravenpolder
Kerkgebouw
In 1841 kocht de Gereformeerde Kerk van Goes de voormalige zeepziederij 'De Wereld' in de Wijngaarstraat aan. Dit gebouw richtte men in tot kerk.
In 1869 werd deze kerk te klein, zodat werd besloten op die plaats een nieuwe kerk te bouwen.
De bouw van deze kerk werd voltooid in 1870.
Nadat in 1930 de Westerkerk in gebruik werd genomen, werd het oude kerkgebouw afgebroken.
Eerste orgel
In 1877 plaatste men een orgel in de Gereformeerde kerk aan de Wijngaardstraat te Goes. Het instrument was in 1821 door de orgelbouwers L.J. en J. van Dam gebouwd voor de Hervormde kerk van Tzummarum (Fr.). Vanwege de bouw van een nieuwe kerk en een nieuw Van Dam-orgel kwam het oude orgel te koop te staan en werd het voor f1600,- aangekocht door de Gereformeerde Kerk in Goes. De spaanbalgen werden waarschijnlijk bij deze overplaatsing vervangen door magazijnbalgen.
In 1883 wijzigde de firma Van den Bijlaard de Mixtuur, verving de Trompet 8' door een Cornet en plaatste deze op andere slepen. In 1922 plaatste de firma A.S.J. Dekker uit Goes een Bourdon 16' op een pneumatische windlade op het hoofdwerk. Van het hoofdwerk verdween de Quint 3' en werd een Quintadeen 8' bijgeplaatst. Op het bovenwerk werd een Prestant 8' op een pneumatische windlade geplaatst. Aangezien de Gereformeerde Kerk te Goes in 1930 te klein werd, werd de Westerkerk gebouwd, waarvoor een nieuw orgel werd gebouwd. In 1930 werd het Van Dam-orgel in Gereformeerde Kerk aan de Wijngaardstraat te Goes verkocht aan de orgelbouwer A.S.J. Dekker. Deze plaatste het in 1931 in de Hervormde kerk van Wierum (Fr.). Bij deze overplaatsing kreeg het instrument een elektrische windvoorziening. De bekronende beelden bleken er niet te kunnen staan. Ze hebben volgens mondelinge mededelingen nog jaren een tuin bij een huis in het noorden van Friesland gesierd.
In 1967 werd het Van Dam-orgel door de firma Faber gerestaureerd. De Dulciaan 8' is thans verdwenen. De dispositie is nu:
Hoofdwerk: bourdon 16 b/d, prestant 8, holpijp 8, quintadeen 8, octaaf 4, roerfluit 4, octaaf 2, mixtuur II-III, cornet IV d, I/II
Bovenwerk: prestant 8, fluit 8 b/d, viola di gamba 8 d, prestant 4, fluit 4, woudfluit 2
Pedaal: aangehangen, P/I, P/II, tremulant, afsluitingen
Overige gegevens:
Manuaalomvang: C-f’’’
Pedaalomvang: C-d’
Stemming: evenredig zwevend
Toonhoogte: a’ = 435 Hz
Tractuur: mechanische sleepladen
Tweede orgel
Het tweede orgel, gebouwd in 1952 door J. Vermeulen uit Overschie, staat sinds 1978 in de Dorpskerk te Schore.