Laatse update: 's Gravenpolder
Kerkgebouw
Op 2 juli 1929 werd de grond aan de Westwal te Goes aangekocht om daarop een nieuwe kerk en kosterswoning te bouwen, ter vervanging van de voormalig Gereformeerde Kerk. De firma W.J. van de Weert en Zonen te Goes bouwden het geheel voor f87.993,- volgens het ontwerp van architect F.G. C. Rothuizen te Goes. Het was het eerste ontwerp van deze later bekend geworden architect. Op 30 augustus 1930 was de Westerkerk geheel gereed.
In 2007 is de kerk verkocht aan een projectontwikkelaar. De Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt hield haar laatste dienst in 2008 en kerkte tijdelijk in het Calvijn College te Goes. Op 25 december 2009 is de nieuwe kerk in de wijk Aria in gebruik genomen, ontworpen door architectenbureau Born uit Middelharnis.
Nadat de Westerkerk in eerste instantie was gekocht door een projectontwikkelaars die plannen had appartementen in het gebouw te realiseren, werd de Westerkerk in december 2009 gekocht door de Stichting Johannes Thielen. Dit was mogelijk geworden door een omvangrijke schenking van mevrouw Thielen-Smit. De kerk wordt gebruikt voor concerten en evenementen. Vanaf 2010 wordt de kerk in fasen gerestaureerd, te beginnen met het dak: het grootste traditionele pannendak van Nederland.
Orgel
Het orgel in Westerkerk in Goes werd in 1929 gebouwd door de firma A.S.J. Dekker. Dekker gebruikte dit orgel als zijn referentie-instrument. In 1968 restaureerde de firma Verschueren uit Heythuyzen het instrument, waarbij de speeltafel vanachter het orgel nu beneden in de kerk kwam te staan. De dispositie werd hierbij gewijzigd. Zo verdween de Prestant 16', Salicionaal 8', Flute dolce 4',(Manuaal I) Concertfluit 8', Aeoline 8', Vox Celeste 8', Flute Harmonique 4' (Manuaal II) en de Cello 8' (Pedaal). Het orgel werd voorzien van een Open fluit 4', Quint 22/3' op Manuaal I en een Prestant 4, Sesquialter 2 sterk en een Scherp 3 sterk op Manuaal II. Het Pedaal werd uitgebreid met een Bourdon 8', Koraal 4' en een Ruischpijp II sterk. In 2009 is de kerk verkocht en wordt sindsdien voor concerten en evenementen gebruikt. Het orgel is nog ongewijzigd aanwezig. De dispositie is thans:
Manuaal 1: prestant 8, roerfluit 8, octaaf 4, open fluit 4, quint 2 2/3, octaaf 2, mixtuur IV, trompet 8, I/II
Manuaal 2: holpijp 8, gamba 8, prestant 4, roerfluit 4, gemshoorn 2, sesquialter II, scherp III, hobo 8 tremulant
Pedaal: prestant 16, subbas 16, octaaf 8, bourdon 8, koraal 4, ruispijp II, bazuin 16, P/I, P/II, 5 vaste combinaties, generaal crescendo, automatisch pianopedaal.
Overige gegevens:
Manuaalomvang: C-g’’’
Pedaalomvang: C-f’
Stemming: evenredig zwevend
Toonhoogte: a’ = 440 Hz
Tractuur: elektro-pneumatische kegelladen